Ezine.bg»Рецепти»Риба»Печена риба»Печен шаран с ориз на фурна

Печен шаран с ориз на фурна

ЗориЗори
Новак
1715465k
Печен шаран с ориз на фурна
Снимка: Зори
1 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
35 мин.
Общо
55 мин.
Порции
6
"Доста често готвим този печен шаран с ориз, но никога не ни омръзва"

Необходими продукти

  • домати - 3 броя
  • шаран - около 2 килограма
  • червени чушки - 3 броя
  • ориз - 1 ч.ч.
  • моркови - 3 броя
  • лук - 2 глави
  • сол - 2 с.л.
  • копър - 1 с.л.
  • чесън - 2 скилидки
  • олио - 3 с.л.
  • черен пипер
  • кимион
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Почистете шарана, измийте ги го разполовете внимателно. Ако ще го приготвяте в по-малка тава за печене, махнете опашката и главата.

Поръсете почистения шаран с кимион, черен пипер и сол. Оставете го да се маринова за около час.

Настинете обелените моркови и домати, чесън и лук. Измийте старателно ориза.

Загрейте олиото в тиган и запържете лука с едната скилидка чесън. Постепенно добавете чушките и морковите. Задушавайте до омекване на зеленчуците. Прибавете ориза и гответе докато зрънцата станат прозрачни.

Сипете доматите и когато течността изври, налейте около 3 кафени чашки топла вода.

Разбъркайте и прибавете останалия чесън. Гответе до готовност на ориза. Овкусете с черен пипер и сол, сипете в намазнена тава.

Поръсете отгоре с копъра. Най-отгоре сложете рибата с кожата нагоре. Може леко да направите вдлъбнатина в ориза, за да не е мнгоо нависоко шаранът.

Ако се наложи, налейте още малко топла вода. Загрейте фурната на 220 градуса и печете рибата до готовност - около 30 минути.

Печеният шаран с ориз на фурна е много вкусен.

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: