ezine.bg»Рецепти»Хляб и питки»Домашен хляб с прясна мая

Домашен хляб с прясна мая

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Новак
8052k15k718
Домашен хляб с прясна мая
Снимка: Yordanka Kovacheva
1 / 3
13/09/2021
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
60 мин.
Порции
12
"Важно е да има на трапезата домашно приготвен хляб, нищо друго не ни трябва"

Необходими Продукти

  • мед - 1 с.л.
  • прясно мляко - 300 мл
  • брашно - 520 г + допълнително
  • олио - 30 мл
  • мая - 15 г прясна
  • сол - 1 и 1/2 ч.л.
  • за намазване
  • сол - щипка
  • сода бикарбонат - 1/2 ч.л.
  • брашно - 1 с.л. равна
  • вода - около 40 мл
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Сипете и стоплете 120 мл от млякото, разтворете в него меда и маята. Оставете да се активира за 7-8 мин.

В купа пресейте брашното и направете дупка в средата. Сипете маята, останалото мляко, солта и олиото. Замесете хлебно тесто, сипвайки още малко брашно.

Оставете го за 50 мин. да втаса. Оформете вашия хляб от тестото и го прехвърлете в намазнена или покрита с хартия за печене тава. Направете разрез по дължина.

Завийте селския хляб с кърпа и оставете за час. През това време пригответе коричката.

Разбъркайте съставките за нея и намажете хляба. Печете за 15 мин. на 200 градуса и после за още 20 мин. на 180 градуса.

Оставете домашния хляб с прясна мая да изстине и си хапнете.

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: