Орехов пай

IlariaIlaria
Новак
597402331k
Орехов пай
02/01/2014
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
20 мин.
Общо
50 мин.
Порции
6-8
"Хрупкаво маслено тесто и уханна плънка - ето как трябва да изглежда всеки уважаващ себе си пай"

Необходими Продукти

  • брашно - 2 ч.ч.
  • масло - 150 г студено
  • вода - 4 с.л. студена
  • яйца - 1 жълтък
  • пудра захар - 1 ч.ч.
  • бакпулвер - 1 ч.л.
  • ванилия - 1 бр.
  • захар - 1 с.л.
  • сол - 1/2 ч.л.
  • За плънката:
  • орехи - 250 г
  • сметана - 250 г готварска
  • захар - 200 г
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Пресейте брашното и пудрата захар, добавете маслото и го намачкайте. Прибавете жълтъка, захарта и бакпулвера, разбъркайте.

Размесете леко с върха на пръстите и добавете водата. Добавете ванилията и замесете твърдо тесто, което трябва да оставите да си почине. Разточете го и поръсете с брашно.

Прехвърлете разточеното тесто в намазнена форма за печене и оформете ръб. Надупчете на няколко места блата и го изпечете в загрята на 180 градуса фурна за 10-тина минути.

Карамелизирайте захарта и добавете ореховите ядки. Налейте леко затоплената сметана и разбъркайте добре. Снемете от котлона. Плънката се нанася върху изпечения блат и се охлажда.

Рейтинг

3.7
50
42
31
20
10
Дай твоята оценка: