Ezine.bg»Рецепти»Ястия с Месо»Кайма»Кюфтета»Турски ичли кюфтета

Турски ичли кюфтета

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Новак
8592k16k1k
Турски ичли кюфтета
Снимка: Yordanka Kovacheva
2 / 8
03/09/2021
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
35 мин.
Общо
65 мин.
Порции
8
"Поднесете топли тези турски ичли кюфтета и им се насладете в компанията на цялото семейство"

Необходими Продукти

  • Плънка
  • кайма - 230 г телешка
  • лук - 1/2 глава
  • орехи - 90 - 100 г
  • доматено пюре - 1 с.л.
  • сол - 2 - 3 щипки или на вкус
  • кимион - 1 к.л. на прах
  • черен пипер - 1 к.л. фино смлян
  • канела - 1 щипка, по желание
  • лют пипер - 1 щипка или на вкус
  • олио - 5 с.л.
  • Обвивка
  • кайма - 260 г
  • грис - 50 г пшеничен
  • булгур - 50 г от ситния
  • яйцa - 1 бр.
  • черен пипер - 2 щипки
  • кимион - 2 щипки
  • червен пипер - 2 щипки
  • лук - 1/2 глава (или 1/4 от голяма глава)
  • Още
  • брашно - за овалване
  • олио - за пържене
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Започнете с приготвяне на плънката за кюфтета, като накълцате лука и го сложите да се запържва в олиото.

През това време си накълцайте или смелете на ситно орехите, а каймата овкусете с подправките и сол.

Когато лука омекне и започне да става светло златист, сложете лъжица доматено пюре, малко вода и каймата.

Бъркайте, докато стане на трохи и се сготви, а течността се е изпарила напълно.

Оставете плънката да изстине.

Заемете се с обвивката за кюфтетата или иначе казано - външния, втори пласт.

Сварете си булгура или го попарете във вряла вода (консултирате се с указанията на пакета за вашият вид, който използвате, но при всички положения той трябва да е от ситно натрошени зърна).

Накълцайте лука на много ситно и омесете с каймата, сол, грис, яйцето и подправките.

Към тази смес добавете булгура, който не трябва да е горещ, но може да е топъл.

Хубаво разбъркайте и оставете за 30 минути поне грисът да дръпне влагата.

С намазнени или навлажнени ръце взимайте от сместта за обвивката и разстилайте на не много тънък пласт върху едната си длан. В средата поставяйте плънка и затваряйте плътно, оформяйки продълговати кюфтета с леко заострени краища.

Така процедирайте, докато привършат продуктите.

Оваляйте в брашно кюфтенцата с булгур и ги пържете до златисто в загрято обилно количество олио.

Може да се пържат и директно, без да се овалват, така олиото няма да прегаря заради брашното.

Отцеждайте върху кухненска хартия пържените кюфтета и поднесете топли турските ичли кюфтета.

Добър апетит!

Рейтинг

5
54
40
30
20
10
Дай твоята оценка: