Ezine.bg»Рецепти»Ястия с месо»Кайма»Кюфтета»Турски кюфтета в кисел сос

Турски кюфтета в кисел сос

Fat BertaFat Berta
Джедай
2k5k50
Турски кюфтета в кисел сос1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
60 мин.
Порции
3
"Ароматни телешки кюфтенца със сос, които ще ви накарат да ги излапате на един дъх, че и за още да попитате"

Необходими продукти

  • кайма - 500 г телешка
  • ориз - 1/2 ч.ч.
  • яйца - 1 брой
  • сол - 1/2 ч.л.
  • кимион - 1 щипка
  • черен пипер - 1 щипка
  • вода - 6 ч.ч. гореща
  • бульон - 1 кубче телешки, разтворен във водата
  • брашно - 1 с.л. за соса
  • яйца - 2 жълтъка, за соса
  • лимони - сока от 1 лимон, за соса
  • вода - 2 с.л. за соса
  • масло - 1 ч.л., за запръжката
  • червен пипер - 1 ч.л. за запръжката
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Измийте и отцедете ориза. В купа го поставете заедно с 2 чаши топла вода върху него. Изчакайте 5 минути и го отцедете. Прибавете каймата, яйцето, черния пипер и кимиона. Размесете каймата и оформете малки кюфтенца с големина на орех.

Сложете в тенджерка 6 чаши вода с бульона. Щом заври напускайте кюфтенцата, а образувалата се пяна отстранете. Кюфтенцата трябва да се варят за 20-25 минути.

За соса разбийте всички съставки в съд и го темперирайте с 1 черпак от бульона на кюфтетата. След това изсипете соса в тенджерата с кюфтенцата. Всичко се вари още около 5 минути. Разсипете в три чинии.

Пригответе запръжката като загреете маслото и след като го свалите от котлона го разбъркайте с червения пипер. Полейте порциите турски кюфтета в кисел сос със запръжката.

Рейтинг

4.6
54
40
31
20
10
Дай твоята оценка: