Начин на приготвяне
Започнете с приготвяне на плънката за кюфтета, като накълцате лука и го сложите да се запържва в олиото.
През това време си накълцайте или смелете на ситно орехите, а каймата овкусете с подправките и сол.
Когато лука омекне и започне да става светло златист, сложете лъжица доматено пюре, малко вода и каймата.
Бъркайте, докато стане на трохи и се сготви, а течността се е изпарила напълно.
Оставете плънката да изстине.
Заемете се с обвивката за кюфтетата или иначе казано - външния, втори пласт.
Сварете си булгура или го попарете във вряла вода (консултирате се с указанията на пакета за вашият вид, който използвате, но при всички положения той трябва да е от ситно натрошени зърна).
Накълцайте лука на много ситно и омесете с каймата, сол, грис, яйцето и подправките.
Към тази смес добавете булгура, който не трябва да е горещ, но може да е топъл.
Хубаво разбъркайте и оставете за 30 минути поне грисът да дръпне влагата.
С намазнени или навлажнени ръце взимайте от сместта за обвивката и разстилайте на не много тънък пласт върху едната си длан. В средата поставяйте плънка и затваряйте плътно, оформяйки продълговати кюфтета с леко заострени краища.
Така процедирайте, докато привършат продуктите.
Оваляйте в брашно кюфтенцата с булгур и ги пържете до златисто в загрято обилно количество олио.
Може да се пържат и директно, без да се овалват, така олиото няма да прегаря заради брашното.
Отцеждайте върху кухненска хартия пържените кюфтета и поднесете топли турските ичли кюфтета.
Добър апетит!