Ezine.bg»Рецепти»Хляб и питки»Плосък хляб»Картофени плоски питки на тиган

Картофени плоски питки на тиган

Румяна СакалийскаРумяна Сакалийска
Ветеран
3191k5187
Картофени плоски питки на тиган4 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
45 мин.
Готвене
10 мин.
Общо
55 мин.
Порции
10
"Картофени плоски питки на тиган - хапнете си ги така или с желан пълнеж"

Необходими продукти

  • картофи - 500 г
  • кашкавал - 70 г настърган
  • сирене - 60 г настъргано
  • яйца - 2 бр.
  • зехтин - 30 мл
  • риган - 1 ч.л. сушен
  • сол - 1/2 ч.л.
  • брашно - 340 г
  • краве масло - 30 г за намазване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Най-напред почистваме картофите, нарязваме ги на парчета и ги слагаме да се сварят в подсолена вода.

Когато картофите се сварят, ги отцеждаме, слагаме ги в купа и ги намачкваме на пюре.

Към картофеното пюре прибавяме настърганите кашкавал и сирене, яйцата, зехтина, подправките и разбъркваме добре.

Накрая малко по малко прибавяме брашното и замесваме меко тесто за питки, което оставяме да почине за 15 минути.

Накъсваме тестото на средно големи топки, които разточваме с дебелина около 2-3 см.

Печем плоските питки в керамичен тиган на средна температура и от двете страни.

Намазваме с масло картофените плоски питки на тиган и от двете страни, докато са още топли.

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка: