Начин на приготвяне
Тези тестени закуски, въпреки че са с мая, стават бързо, защото втасват само веднъж.
За целта си приготвите две квадратни големи тави, като тези на фурната, и ги застелете с хартия за печене.
Затоплете прясното мляко.
Разтопете маста и добавете олиото.
Пресейте брашното. Прибавете солта, разбъркайте и оформете кладенче. Добавете прясното мляко, натрошете маята и захарта. Разбъркайте леко с лъжица. След това прибавете яйцата, като заделите 1 жълтък и мазнината на тънка струя. Заделете 2 с.л. от мазнината за доомесване.
Първоначално бъркайте с лъжица, а щом стане трудно, доомесете тестото с ръце. Накрая добавете и заделената мазнина, като месите с намазнени пръсти.
Веднага след това разделете тестото на топчета с големина на мандарина и оформете според предпочитанията си.
Може да разделите тестото на 4 части и всяка да разточите на кръг, който да нарежете на триъгълници. Аз направих и от двата вида.
Оформените кифлички наредете в тавите и оставете за 20 минути да втасат.
След това ги намажете със смесен жълтък с вода или мляко и поръсете със захар сладките, а с маково семе солените закуски.
Сложете да се пекат в загрята фурна на 170 °C с вентилатор за 15 минути.
Наблюдавайте ги, защото времето за печене е различно - според големината на кифличките.
След изпичане охладете върху решетка и се насладете на тези невероятно памук закуски със сладка и солена плънка.