Ezine.bg»Рецепти»Палачинки»Катми»Пухкави родопски катми с лимец

Пухкави родопски катми с лимец

Росица ПетроваРосица Петрова
Експерт
3732k5k1
Пухкави родопски катми с лимец
Снимка: Росица Петрова
3 / 7
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
10 мин.
Готвене
20 мин.
Общо
30 мин.
Порции
4
"С какво обичате да хапвате най-вкусните родопски катми?"

Необходими продукти

  • брашно от лимец - 200 г
  • кисело мляко - 200 г
  • вода - 200 мл
  • мая - 20 г прясна
  • сол - 1/2 ч.л
  • захар - 1 ч.л.
  • олио - 3 с.л.
  • яйца - 2 бр.
  • масло - за намазване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В дълбока купа смесете киселото мляко и 200 мл гореща вода. Разбъркайте и прибавете към получения айрян натрошена мая и захарта. Оставете сместа за 10 минути, докато се активира маята.

След това добавете две яйца, предварително разбити, олиото и брашното, смесено със солта.

Разбъркайте добре, до хомогенност. Покрийте купата с кърпа и оставете да втаса за около 1 час.

Загрейте тиган с незалепващо покритие или сач. След това намалете температурата на умерена. От 6 степени намалих на 4-та.

Без да бъркате тестото, гребвайте с черпак. Изсипете съдържанието в центъра на тигана и с обратната страна на черпака разпределете сместа за катми равномерно.

Печете катмите по минута от всяка страна.

Всяка готова катма намажете с масло. От това количество направих 8 броя.

Получиха се вкусни и пухкави родопски катми с лимец, които поднесох с домашен мед. Разбира се, еднакво вкусни са както със сладка, така и със солена плънка. Можете да ги гарнирате, с каквото хапвате любимите си палачинки по принцип.

Опитайте!

Добър апетит!

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: