Ezine.bg»Рецепти»Десерти»Торти и глазури»Медена торта»Лека медена торта с цедено кисело мляко

Лека медена торта с цедено кисело мляко

Росица ПетроваРосица Петрова
Експерт
3732k5k2
Лека медена торта с цедено кисело мляко
Снимка: Росица Петрова
1 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
100 мин.
Порции
12
"Толкова е лекичка тази медена торта, че можем да си хапнем двойно парче от нея"

Необходими продукти

  • за блатовете
  • прясно мляко - 200 мл
  • краве масло - 50 г
  • брашно - 4 ч.ч.
  • мед - 3 с.л.
  • яйца - 1 бр.
  • захар - 1 ч.ч.
  • сода бикарбонат - 2 ч.л.
  • за крема
  • заквасена сметана - 800 г
  • цедено мляко - 400 г
  • захар - 12 с.л.
  • лимонова кора
  • за украсата
  • орехи - 150 г смелени
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Разбийте заедно яйцата и захарта в голяма купа и добавете след това към тях маслото, меда, прясното мляко и содата.

Сложете сместа на котлона и я бъркайте, докато заври и получи карамелен цвят.

Оставете я да се охлади за малко и започнете да слагате на порции брашното - бъркайте.

Щом стане гъста, изсипете я върху набрашнена повърхност и доомесете тестото с ръце.

Разделете го на 6 равни части и изрежете кръгове от хартия за печене с 28 см диаметър.

Всяка част разточете на тънка кора с размера на хартията и я сложете върху нея.

Надупчете тези медени блатове с вилица на няколко места и ги сложете да се печат в предварително загрята на 160 °C фурна до готовност.

Оставете ги да се охладят настрана.

През това време пригответе крема за медената торта.

Смесете в купа цеденото мляко, заквасената сметана, захарта и лимоновата кора и ги разбъркайте добре.

Сложете единия блат в поднос, намажете го с крем и продължете да ги редувате в същия ред - завършете с крем.

Поръсете с орехи тази лека медена торта с цедено кисело мляко и я сложете в хладилник за една нощ.

Да ви е сладко!

Рейтинг

4.5
51
41
30
20
10
Дай твоята оценка: