Начин на приготвяне
Обелете картофите, настържете ги в голяма купа на едро ренде и ги залейте със студена вода, за да не почернеят. Това е хитър трик при приготвяне на картофени вкусотии.
Нарежете лука на ситно и го смесете с олиото, солта и джоджена.
От брашното, солта и водата си омесете меко тесто.
Разделете го на две части, които след това разточете на две тънки кори с размера на тавата, в която ще печете пататника.
Прецедете картофите и ги сложете в купа с лука и подправките.
В намазнена тава сложете едната кора и отгоре изсипете цялото количество картофена смес.
Разпределете я равномерно и отгоре сложете втората кора - намажете я с олио, за да стане хрупкава.
Сложете този традиционен пататник да се пече в предварително загрята фурна - постепенно увеличавайте градусите до 220 °C.
Насладете се и вие на този традиционен постен пататник.