Начин на приготвяне
Измийте картофите и ги сложете да се варят в леко подсолена вода до готовност.
След това оставете да се охладят.
В купа пресейте брашното и прибавете към него солта, едно яйце, предварително разбито и няколко лъжици вода.
От тези продукти замесете гладко и меко тесто. Покрийте го с кърпа и оставете за 20 минути, да се отпусне.
През това време си направете плънката.
Обелете картофите и ги настържете на едро ренде.
Прибавете към тях лука и джоджена, предварително нарязани на ситно, солта и черния пипер.
В друг съд разбийте яйцата. Добавете към тях киселото мляко и натрошеното сирене. Разбъркайте добре.
Прибавете ги към картофите и разбъркайте леко, колкото да се смесят продуктите.
Върху набрашнена повърхност разточете тестото на кръгла кора с диаметър приблизително 30 см.
Пригответе си тава 24-26 см, която намажете обилно с меко масло.
Поставете в нея разточеното тесто, като оставите краищата да висят навън.
Сложете плънката и приберете краищата на тестото върху част от плънката.
Нарежете маслото на кубчета и го поставете отгоре върху апетитния пататник.
Сложете пататника да се пече в предварително загрята фурна на 180 °C за около 40 минути.
След изпичане нарежете и поднесете пататника в точена кора топъл.
Добър апетит!