Ezine.bg»Рецепти»Основни ястия»Пататник»Пататник в точена кора

Пататник в точена кора

Росица ПетроваРосица Петрова
Експерт
3732k5k1
Пататник в точена кора4 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
70 мин.
Общо
100 мин.
Порции
6
"Току що изваденият топъл пататник в точена кора е истинска наслада за всички сетива"

Необходими продукти

  • за кората
  • брашно - 1 ч.ч.
  • яйца - 1 бр.
  • вода - 3 - 4 с.л.
  • сол - 1 к.л.
  • плънка
  • картофи - 800 г
  • сол - 1 к.л.
  • черен пипер - 1 к.л.
  • пресен лук - 2 стрък
  • джоджен - няколко листа пресен
  • яйца - 3 бр.
  • кисело мляко - 150 г
  • сирене - 200 г
  • масло - 50 г
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Измийте картофите и ги сложете да се варят в леко подсолена вода до готовност.

След това оставете да се охладят.

В купа пресейте брашното и прибавете към него солта, едно яйце, предварително разбито и няколко лъжици вода.

От тези продукти замесете гладко и меко тесто. Покрийте го с кърпа и оставете за 20 минути, да се отпусне.

През това време си направете плънката.

Обелете картофите и ги настържете на едро ренде.

Прибавете към тях лука и джоджена, предварително нарязани на ситно, солта и черния пипер.

В друг съд разбийте яйцата. Добавете към тях киселото мляко и натрошеното сирене. Разбъркайте добре.

Прибавете ги към картофите и разбъркайте леко, колкото да се смесят продуктите.

Върху набрашнена повърхност разточете тестото на кръгла кора с диаметър приблизително 30 см.

Пригответе си тава 24-26 см, която намажете обилно с меко масло.

Поставете в нея разточеното тесто, като оставите краищата да висят навън.

Сложете плънката и приберете краищата на тестото върху част от плънката.

Нарежете маслото на кубчета и го поставете отгоре върху апетитния пататник.

Сложете пататника да се пече в предварително загрята фурна на 180 °C за около 40 минути.

След изпичане нарежете и поднесете пататника в точена кора топъл.

Добър апетит!

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: