Начин на приготвяне
Намазнете голям гювеч с олиото и покрийте дъното му с нарязаната на тънко сланина. Отделно измийте старателно ориза.
От киселата зелка отделете 4 листа, а останалата част наситнете. Сложете два от листата върху сланината, разстелете малко от нарязаното зеле и половината от измития ориз.
Поръсете с подправките и сложете зърна бахар и черен пипер. Наредете свинските пържолки, а между тях разпределете чесновите скилидки.
Поръсете пак с подправки и останалата част ориз. Сложете нов ред от киселото зеле и наредете телешкото месо, нарязано на парчета. Овкусете с подправки пак покрийте със зеле.
Върху него сложете бутчетата и наденицата, завършете с останалата част нарязано зеле.
Завийте капамата с останалите два цели листа зеле. Налейте виното и зелевата чорба, сложете капака.
Може да го запечатате с малко тесто или да покриете с алуминиево фолио, за да се задуши, но и така става много добре.
Поставете съда в студена фурна и я включете на 200 градуса. След около 30 минути намалете температурата на 100 градуса и печете бавно - след 5-6 часа е готова.
Сипете капамата в достатъчно голяма тава и разпределете така порциите, че във да има по малко от всеки компонент.
Празничната Капама за всеки вкус е готова.