Начин на приготвяне
За този хем кекс, хем козунак затоплете леко прясното мляко и разтворете в него маята и 1 с.л. от захарта. Оставете за кратко да се активира.
Разтопете маслото и свинската мас и оставете да се охладят.
В друг съд разбийте яйцата с останалата захар, щипка сол и ванилиите.
Прибавете сместа с маята, охладените мазнини, течния подсладител и разбъркайте.
Пресейте брашното и го добавете на части към сместа.
Накрая прибавете корите от цитрусите и сушените плодове.
Аз ползвах папая, джинджифил, стафиди и захаросани кори от помело.
Изсипете кексовата смес в правоъгълна форма за печене, предварително намазана с меко масло.
Поръсете с две лъжици кафява захар и наредете няколко цели ядки за завършек на плодовия кекс.
Сложете кекс козунака да се пече в загрята фурна на 170 °C за около 30 минути до суха клечка.
Коментари