Кекс Козунак

Росица ПетроваРосица Петрова
Експерт
3732k5k1
Кекс Козунак
Снимка: Росица Петрова
2 / 5
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
60 мин.
Порции
8

Необходими продукти

  • яйца - 3 бр.
  • прясно мляко - 130 мл
  • мая - 20 г прясна
  • захар - 100 г
  • подсладител - 1 с.л. течен
  • масло - 60 г
  • мас - 60 г
  • сол - щипка
  • ванилия - 2 бр.
  • лимонена кора - 1 с.л.
  • портокалова кора - 1 с.л.
  • брашно - 350 г
  • сушени плодове - 100 г
  • лешници - 20 бр. цели
  • кафява захар - 2 с.л. за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

За този хем кекс, хем козунак затоплете леко прясното мляко и разтворете в него маята и 1 с.л. от захарта. Оставете за кратко да се активира.

Разтопете маслото и свинската мас и оставете да се охладят.

В друг съд разбийте яйцата с останалата захар, щипка сол и ванилиите.

Прибавете сместа с маята, охладените мазнини, течния подсладител и разбъркайте.

Пресейте брашното и го добавете на части към сместа.

Накрая прибавете корите от цитрусите и сушените плодове.

Аз ползвах папая, джинджифил, стафиди и захаросани кори от помело.

Изсипете кексовата смес в правоъгълна форма за печене, предварително намазана с меко масло.

Поръсете с две лъжици кафява захар и наредете няколко цели ядки за завършек на плодовия кекс.

Сложете кекс козунака да се пече в загрята фурна на 170 °C за около 30 минути до суха клечка.

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Росица Петрова
Росица Петрова
Искрено се извинявам, но съм пропуснала в описанието на рецептата да напиша, че след като се забърка тестото се оставя за 40-50 минути на топло, покрито с фолио, за да втаса. След това се разбърква и чак тогава се сипва във формата. Отново втасва, този път за около 20 минути и тогава се слага да се пече. Съжалявам за пропуска и неудобството.
20.06.2021 17:10