Ezine.bg»Рецепти»Ястия с месо»Телешко месо»Пържоли»Телешки пържоли на фурна с гъби и сметана

Телешки пържоли на фурна с гъби и сметана

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Новак
8832k17k
Телешки пържоли на фурна с гъби и сметана
Снимка: Yordanka Kovacheva
1 / 8
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
45 мин.
Порции
4
"Щом чухме, че тези телешки пържолки се приготвят със сметана, веднага се влюбихме в тях"

Необходими продукти

  • телешки пържоли - 4 бр. тънки, тип скалопини
  • гъби - 6 - 8 бр. печурки
  • сметана - 400 г готварска
  • чесън - 2 скилидки
  • зехтин - 6 с.л.
  • черен пипер - 4 щипки
  • лют пипер - 4 щипки
  • мащерка - 4 щипки, сушена
  • кориандър - 1 с.л. сушени листа
  • бренди - 3 капачки, около 30 мл
  • кашкавал - 1/2 ч.ч. настърган
  • зелен лук - 5 - 6 перца
  • сол - на вкус
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Изберете качествено и прясно телешко месо, подходящо за по-кратка термична обработка. Идеални за целта на тази рецепта са скалопините.

Мариновайте ги в брендито, 2-3 супени лъжици зехтин и подправките. Сол им сложете много малко.

Оставете ги за 4-5 часа в хладилник като завиете съда със фолио за свежо съхранение. Почистете си печурките с влажна кърпа или ги обелете.

Нарежете ги на филийки и сотирайте с малко зехтин за кратко с чесъна.

Отделно си запечатайте за 2 минути на силен огън телешките пържоли от всяка страна.

Залейте със сметаната, овкусена със сол и гъбите с чесъна.

Пъхнете в загрята на 170-180 градуса фурна за 10-15 минути. Ако се готви продължително има опасност телешкото да стане сухо, а сметаната да се пресече, затова внимавайте.

В случай, че сте избрали по-дебели пържоли, все пак времето трябва да се увеличи. Поръсете с кашкавала и допечете за още 5-6 минути или докато се разтопи.

Поръсете ястието с накълцани стръкчета от зелен лук и поднесете топло.

Добър апетит!

Телешките пържоли на фурна с гъби и сметана са готови.

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: