Начин на приготвяне
Смесете в купа брашното, солта и захарта и ги разбъркайте с телена бъркалка. Нарежете студеното масло на кубчета и го добавете към тях. Разбъркайте всички продукти, така че да се получат маслени трохи. Налейте водата и си омесете маслено тесто. Сложете го за около 30 минути в хладилник.
През това време си пригответе черешовия пълнеж. Почистете черешите и ги изсипете в купа заедно със захарта, черешовия ликьор, лимоновия сок, солта и нишестето. Разбъркайте сместа и я оставете настрана.
Извадете вече охладеното тесто и отрежете 1/3 от него, която върнете в хладилника.
Разточете останалото тесто с дървена точилка и го пренесете в керамична форма.
Загладете дъното и го оформете добре, направете и борд отстрани.
Сложете го обратно в хладилника.
От заделеното тесто оформете звездички с формички и ги наредете върху хартия за печене.
Изсипете черешовия пълнеж в основното тесто заедно с образувалия се сироп.
Поставете малко масло на няколко место и намажете ръбовете със сметана.
Подредете звездичките отгоре, намажете ги със сметана и и ги поръсете със захар.
Сложете черешовия пай за около 15 минути на 220 °C, след това намалете градусите на 180 °C и го печете още около 25 минути.
Оставете го след това да се охлади малко.
Традиционният черешов пай се поднася със сметана или топка ванилов сладолед.
Да ви е сладко!