Ezine.bg»Рецепти»Баница»Вита баница»Постна баница с червена леща и праз

Постна баница с червена леща и праз

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Новак
8832k17k
Постна баница с червена леща и праз
Снимка: Yordanka Kovacheva
2 / 7
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
18 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
48 мин.
Порции
4
"Денят се познава по сутринта, а каква по-добра сутрин от тази с пълна чиния с постна баница с червена леща и праз"

Необходими продукти

  • кори за баница - 8 бр. фини
  • олио - 50 мл
  • червена леща - 3/4 ч.ч. (или 260 г сварена)
  • магданоз - 4 стръка
  • праз - 1 стрък
  • доматено пюре - 5 с.л.
  • кимион - 2 щипки
  • чесън - 2 скилидки
  • черен пипер - 2 щипки
  • захар - 1 ч.л.
  • сол - на вкус
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Накиснете червената леща във вода за 3-4 часа.

Отцедете, налейте нова вода и сварете за 15 минути. Благодарение на предварителното накисване, лещата се сварява много бързо.

Ако не е поела течността, я отцедете и оставете да изстине, като през това време продължете с направата на останалите компоненти от плънката за постната баница.

Почистете и накълцайте един стрък праз. Крайните му зелени части отстранете. Запържете в половината олио на умерен огън, само колкото да омекне, без да става златист.

Добавете сол, подправките и доматеното пюре и гответе за кратко до изпаряване на течността от доматите, ако има отделена такава.

Сложете накълцаните стръкчета магданоз и сварената леща и разбъркайте.

Разстелете една кора за баница и намажете с олио, а върху нея положете втора кора и разпределете от плънката за баницата с леща.

Завийте на руло и после на охлюв и поставете в намазнена тавичка с приблизителни размери 22-24 см.

Така процедирайте и с останалите кори. Ако ви остане плънка, си вземете още кори. За мен 8 са достатъчни за една по-малка баничка с повече количество плънка, но всичко е въпрос на вкус.

Намажете отгоре витата баница с олио и печете на 180 градуса до златист загар, около 30 минути.

Добър апетит с постната баница с червена леща и праз!

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: