Начин на приготвяне
Разбийте яйцата със захарта в дълбока купа. Прибавете към тях разтопеното масло и разбъркайте до хубаво смесване на съставките.
Угасете содата в киселото мляко и когато шупне, също добавете в купата.
Сипете бакпулвера в брашното, след което постепенно го добавете към мокрите съставки. Когато вече започне да се сгъстява, извадете тестото на набрашнен плот и месете до хомогенизиране.
Увийте готовото тесто във фолио за свежо съхранение и го приберете в хладилник за около 30-тина минути.
Междувременно пригответе пълнежа за слепените сладки. Начупете бисквитите на малки парченца, а орехите смелете и счукайте.
Сипете прясното мляко да заври в тенджерка. Добавете захарта и щом се разтопи, свалете от огъня и прибавете ванилията с канелата, орехите и бисквитите. Разбъркайте добре ореховия крем и го оставете да се охлади.
Извадете охладеното тесто и късайте от него топченца, които са малко по-големи от лешник.
Вземете пресата за сладки и я сложете на котлона, намазнете и я загрейте. В гнездата ѝ слагайте по едно топче и затворете. Печете около 1-2 минути от всяка страна.
Махнете излишното тесто от изпечените орехчета, напълнете всяка половинка с крем и слепете сладките.
Ретро орехчетата от едно време са готови.