Ezine.bg»Рецепти»Баница»Вита баница»Пролетна вита баница със спанак и лук

Пролетна вита баница със спанак и лук

АнтонияАнтония
Новак
3762
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
45 мин.
Общо
105 мин.
Порции
12
"Вкусът на баницата наистина много се променя при добавянето на зеленини, но със сигурност към още по-добро"

Необходими продукти

  • сирене - 300 грама
  • яйца - 4 броя
  • спанак - 150 грама
  • кори за баница - 500 грама
  • брашно - 2 с.л.
  • кисело мляко - 400 грама
  • пресен лук - 2 връзки
  • сода бикарбонат - 1 ч.л.
  • олио - 100 мл
  • масло - 100 г
  • сол
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Почистете и наситнете лука и спанака.

В дълбока тенджера сипете половината масло и около 70 мл олио, добавете нарязаните зелении и ги задушете в малко вода.

Щом омекнат и течността се поизпари, може да ги свалите от огъня.

Изчакайте да се охладят и тогава добавете брашното, яйцата, киселото мляко с угасената в него сода и сиренето.

С останалото олио намазнете тава. Започнете да редите корите. Две по две от тях мажете със смес и навивайте на охлювче и слагайте в тавата.

Ако остане от сместа, намажете баницата отгоре. Разпределете и останалото масло.

Включете фурната на 160 градуса с вентилатор на долен реотан. Сложете витата баница на първото ниво да се пече около 40-45 минути или до готовност.

Пролетната вита баница със спанак и лук е много вкусна.

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: