Предвеликденска промоция от 24 до 30 Април. С отстъпки до 60%. Виж тук!

Чий кюфте с лед

НалиНали
Копирайтър
1085242661682
Чий кюфте с лед
Снимка: Нали
1 / 4
03/04/2021
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
75 мин.
Общо
75 мин.
Порции
10
"Пренесете се в арабския свят с тази традиционна рецепта за чий кюфте с лед"

Необходими Продукти

  • булгур - 2 в.ч. за кюфтета (есмер булгур се нарича)
  • лед - 20 кубчета
  • лимони - 1 бр. или 3 с.л. лимонов сок
  • доматен концентрат - 2 с.л.
  • пиперков концентрат - 1с.л.
  • исот - 3 ч.л.
  • сумак - 3 ч.л.
  • сол - 1 с.л. или по вкус
  • лук - 1 бр.
  • чесън - 3 скилидки
  • зехтин - 1 ч.ч.
  • лют пипер - 1 ч.л.
  • черен пипер - 1 к.л.
  • кимион - 1 к.л.
  • сок от нар - 3 с.л.
  • за сервиране
  • маруля
  • концентрат от нар - 2 с.л.
  • магданоз
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Една Арабска класическа рецепта ще ви предложа днес.

В арабските страни чий кюфте се приготвя по много различни начини. Един от тях е с лед и аз ви предлагам точно такава рецепта с лед, която е много вкусна.

Взимаме една голяма тава, вътре изсипваме булгур, прибавяме рендосан лук и чесън, разбъркваме хубаво сухия булгур, след което прибавяме всички сухи съставки и пак разбъркваме хубаво.

При сухата смес започване да добавяме кубчета лед - по две-три, и започване да омесваме зеленчуковите кюфтета, от топлината на ръцете ледът се стопява и ръката бавно поема булгура от водата.

Така продължаваме докато свърши ледът и се разтопи всичко хубаво, след този процес минава около половин час.

След 30 минути омесване сме на половината работа още, после добавяме доматения концентрат, пиперковия концентрат, концентрата от нар, сок от лимон и накрая зехтина.

Започваме още за половин час да омесваме кюфтето, взимайки отпред и издърпвайки към нас в тавата.

След като е минал един час, вече вкусът става по-хубав, опитваме от булгура, който е поел от всички вкусове и е станал мек и вкусен.

Не разбърквайте по-малко от един час, няма да ви се получи добре, булгурът ще остане твърд.

Пробвала съм много пъти да съкратя това време, но не става хубав булгурът, и се примирих да омесвам един час, но си заслужава вкуса.

В плато нареждате маруля и магданоз, с пръсти оформяме малки парченца и нареждаме, отгоре поливаме с концентрат от нар.

Може да приготвим сместа и да я оставим за една седмица в хладилник. В кутия със затворен капак вкусът не се разваля, винаги ще имате под ръка едно предястие за гости.

Чий кюфтето с лед е невероятно ястие, опитайте!

Рейтинг

5
54
40
30
20
10
Дай твоята оценка: