Начин на приготвяне
Сварете ориза, като се изсипва в 2 1/2 чаши кипнала вода с маслото и малко сол. Нарежете на едро зеления фасул. Зелето, картофите и тиквичките също се почистват и нарязват - зелето на ивички, а картофите и тиквичките - на кубчета. Измийте доматите, 1-2 от тях нарежете на ситно, а останалите на филийки.
Следва на нарежете морковите, лука и целината. След това ги задушете в мазнината. Като поомекнат прибавете зеления фасул, а след 10-тина минути и зелето. След като и то омекне, се слагат картофите и тиквичките. Накрая към задушените зеленчуци прибавете ситно нарязаните домати, магданоза и ориза.
Разбъркайте сместа и подправете със сол и черен пипер. На дъното на леко намазнена тавичка се нареждат половината от доматените филийки и върху тях се изсипва оризово-зеленчукова смес.
Разстила се на равномерен пласт и отгоре се слагат останалите доматени филийки. Печете 20-30 минути в предварително загрята умерена фурна.
Междувременно яйцата се разбиват с брашното и млякото. Извадете мусаката от фурната и залейте с яйчената смес. Връща се във фурната и се пече до зачервяване.