Ezine.bg»Рецепти»Снакс»Крекери»Безглутенови крекери с киноа, ядки и семена

Безглутенови крекери с киноа, ядки и семена

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Новак
8822k17k
Безглутенови крекери с киноа, ядки и семена
Снимка: Yordanka Kovacheva
1 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
10 мин.
Готвене
15 мин.
Общо
25 мин.
Порции
6
"Поднесете тези крекери като снакс или в компанията на различни пастети, спредове или дипове"

Необходими продукти

  • ленено семе - 1 с.лъжица (около 5 - 8 грама)
  • тиквено семе - 15 грама
  • вода - 75 мл
  • чия - 20 грама
  • овесени ядки - 50 грама
  • орехи - 25 грама
  • сусам - 1 с.л. (с връх)
  • сол - 1 ч.л. равна
  • киноа - 50 грама
* мерки и количества

Начин на приготвяне

За да спазите правилно пропорциите, дадени в тази рецепта, отмерете си с кухненско кантарче продуктите и водата.

Най-лесно ще ви е използвате блендер. Сипете в него овесените ядки, киноата, лененото семе, тиквеното семе и орехите. Смелете ги до получаване на фина смес.

Прибавете към тях водата, сусама и солта. Постепенно омесете гладко тесто, което обаче е твърдичко.

Ако използвате блендер, направо може да работите с него, като завъртите няколко оборота. Така тестото ви ще стане готово много по-бързо.

Прехвърлете тестото върху хартия и го разточете на кора с дебелина олио 1-2 мм. Ако тестото ви лепне по точилката, поръсете го леко с ръжено брашно.

Може да ползвате друг пласт хартия, с който да покриете кората и да разточвате с точилката до хубавото му изтъняване.

Нарежете кората на крекери с ромбоидна форма.

Наредете ги тава с хартия за печене. Включете фурната на 200 градуса и щом загрее, сложете тавата вътре.

Печете крекерите около 10-15 минути. Наблюдавайте ги, защото време за печене зависи от дебелината им. Крекерите трябва да се зачервят и да са тънки - така ще станат приятно хрупкави.

Поднесете като снакс или в компанията на различни пастети, спредове или дипове.

Безглутеновите крекери с киноа, ядки и семена са подходящи и за вегани.

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: