Начин на приготвяне
За да спазите правилно пропорциите, дадени в тази рецепта, отмерете си с кухненско кантарче продуктите и водата.
Най-лесно ще ви е използвате блендер. Сипете в него овесените ядки, киноата, лененото семе, тиквеното семе и орехите. Смелете ги до получаване на фина смес.
Прибавете към тях водата, сусама и солта. Постепенно омесете гладко тесто, което обаче е твърдичко.
Ако използвате блендер, направо може да работите с него, като завъртите няколко оборота. Така тестото ви ще стане готово много по-бързо.
Прехвърлете тестото върху хартия и го разточете на кора с дебелина олио 1-2 мм. Ако тестото ви лепне по точилката, поръсете го леко с ръжено брашно.
Може да ползвате друг пласт хартия, с който да покриете кората и да разточвате с точилката до хубавото му изтъняване.
Нарежете кората на крекери с ромбоидна форма.
Наредете ги тава с хартия за печене. Включете фурната на 200 градуса и щом загрее, сложете тавата вътре.
Печете крекерите около 10-15 минути. Наблюдавайте ги, защото време за печене зависи от дебелината им. Крекерите трябва да се зачервят и да са тънки - така ще станат приятно хрупкави.
Поднесете като снакс или в компанията на различни пастети, спредове или дипове.
Безглутеновите крекери с киноа, ядки и семена са подходящи и за вегани.