Начин на приготвяне
Боба накиснете за една вечер във вода. Сложете в тенджера. Щом заври, изхвърлете водата и сипете нова. Оставете да се свари. Малко преди да е готов, добавете щипка сол. Щом изстине, прецедете.
Почистете чушките от семенатаи дръжките. На няколко места направете малки прорези с нож. В подсолена вода бланширайте за няколко мунути. Ще разберете, че са готови, щом леко променят цвета си.
Нарежете моркова и лука на дребно, задушете за кратко в мазнина. Сипете 1/2 от доматите към тях. Смесете с боба. Овкусете плънката на постните пълнени чушки с подправките, добавете и час от зелениите.
Напълнете чушките със сместа. Сложете ги в керамична тава. Поръсете около тях другата половина от доматите.
Поръсете чушките с боб със зехтин и останалите зелени подправки.
Постните чушки пълнени с боб се пекат до готовност на 180 градуса.