ezine.bg»Рецепти»Ястия с Месо»Свинско месо»Мезета»Пикантно-осолена сланина за ценители

Пикантно-осолена сланина за ценители

Стоянка  РусеноваСтоянка Русенова
Ветеран
9023k7k2k6
Пикантно-осолена сланина за ценители
Снимка: Стоянка Русенова
05/04/2021
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
50 мин.
Порции
1

Необходими Продукти

  • сланина
  • люти чушки - 2 бр. по желание люти
  • чесън - 1 глава
  • дафинов лист - 2 бр.
  • черен пипер - 7 бр. на зърна
  • вода
  • морска сол - 50 г
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Сложете сланината в тенджера и сипете студена вода, колкото да покрие до 5 см. Приберете в хладилник за едно денонощие, сменяйки водата 1-2 пъти.

Следва да се приготви солената саламура като сипете морската сол в литър вода. Оставете на котлона да се вари. Щом е готова, оставете настрани да се охлади.

Ще ви трябва марля, за да прецедите. Готовата домашна сланина нарежете на парчета с желана големина.

Подредете парчетата. Между тях сложете черния пипер на зърна, скилидки чесън, люти чушки по желание и дафинов лист. Трябва да напълните буркана и тогава да сипете саламурата.

Затворете буркана със сланина и съхранявайте за 30 дни на хладно и проветриво място. След този период може да си хапнете от пикантно-осолената сланина за ценители.

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: