Начин на приготвяне
Лука и чесъна обелете, почистете и наситнете. Сипете шарлан в тиган ги запържете, докато поомекнат. Докато това стане, се заемете с доматите, които трябва да обелите и нарежете.
Сипете и тях при лука и гответе 10-12 мин. Добавете булгура, разбъркайте да се смесят за още 2-3 мин.
Добавете зеленчуков бульон, а ако нямате, може и вода - трябва да се получи съотношение булгур:вода = 1:2.
Когато половината течност се е изпарила и усвоила, овкусете постното ястие, добавете и зелените подправки, нарязани на ситно.
Може да пропуснете кимиона, ако не го обичате. Аз го слагам, защото дава усещане за ястие от ориенталската кухня.
Свалете от котлона, поставете капак и оставете за 15 мин. да се усвои и другата част от течността.
Сервирайте постния булгур с домати и лук като гарнитура за месо или риба, а защо не и като лек обяд или вечеря.