Ezine.bg»Рецепти»Гарнитури»Постен булгур с домати и лук

Постен булгур с домати и лук

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Новак
8822k17k
Постен булгур с домати и лук2 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
10 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
40 мин.
Порции
2
"За всички почитатели на постните ястия предлагаме една рецепта за булгур, която със сигурност ще ви стане любима"

Необходими продукти

  • булгур - 300 г
  • лук - 1 глава
  • чесън - 2 скилидки
  • домати - 2 бр.
  • кимион - 1 щипка
  • джоджен - 4 клонки пресен
  • черен пипер - 2 щипки
  • магданоз - 3 - 4 клонки
  • сол - на вкус
  • шарлан - 8 - 10 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Лука и чесъна обелете, почистете и наситнете. Сипете шарлан в тиган ги запържете, докато поомекнат. Докато това стане, се заемете с доматите, които трябва да обелите и нарежете.

Сипете и тях при лука и гответе 10-12 мин. Добавете булгура, разбъркайте да се смесят за още 2-3 мин.

Добавете зеленчуков бульон, а ако нямате, може и вода - трябва да се получи съотношение булгур:вода = 1:2.

Когато половината течност се е изпарила и усвоила, овкусете постното ястие, добавете и зелените подправки, нарязани на ситно.

Може да пропуснете кимиона, ако не го обичате. Аз го слагам, защото дава усещане за ястие от ориенталската кухня.

Свалете от котлона, поставете капак и оставете за 15 мин. да се усвои и другата част от течността.

Сервирайте постния булгур с домати и лук като гарнитура за месо или риба, а защо не и като лек обяд или вечеря.

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: