Начин на приготвяне
В купа с топла вода надробете маята. Добавете захарта и оставете да се активира за десет минути настрани.
В друг съд смесете солта, кимион и двата вида брашно. Добавете маята и шарлана и замесете тесто за хляб, средно на мекота. Трябва да спре да лепне.
В тавата на фурната сложете хартия за печене и наръсете царевичен грис. Отгоре поставете тестото и го сплескайте внимателно с ръце.
Така ще успеете да оформите турския хляб, оставяйки борда по-дебел, а средата по-тънка. Трябва да има вдлъбнатина в центъра. Притиснете добре там, за да се образува кръг.
В този кръв направете ромбове или квадрати, но внимателно да не срежете тестото.
Оставете плоския хляб да втаса за 60 мин. на топло. Може да го покриете с кърпа за по-голям успех, а и за да го запазите хидратиран.
Когато втаса, намажете царевичния хляб със смес от жълтък и каймак. Поръсете със сусам. За да има още по-апетитна коричка, може да добавите кимион и царевичен грис.
Плоският турски хляб със сусам се пече на 190 градуса.