Начин на приготвяне
Наситнете лука и моркова. Задушете ги в сгорещена мазнина и след като разбърквате за кратко, добавете нарязаните гъби. Щом поомекнат зеленчуците, добавете към тях предварително измития ориз.
Налейте половина чаша топла вода. Щом оризът усвои водата, овкусете със сол, чубрица, черен и червен пипер.
Добавете към сместа настърганите домати, след което оставете да се готви за още кратко на котлона.
Разстелете зелевите листа в чиния. С помощта на нож махнете дебелата средна част от листото. Ако листът е по-голям, може да го разрежете на две части.
В средата на всеки лист сложете от плънката и завийте на сарма. Наредете зелевите сармички в дълбока тенджера, на чието дъно сте сложили чиния - така няма да загорят.
Налейте около 2 чаши вода в тенджерата и гответе на бавен огън сармите. Сервирайте ги поръсени с червен пипер.
Зелевите сармички с гъби и ориз са много вкусни.