Начин на приготвяне
Пресейте в подходяща купа 500 грама брашно. Добавете солта и разбъркайте.
Отделно разтворете маята със захарта в топлото прясно мляко. Прибавете предварително разбитото с олиото яйце, разбъркайте.
Добавете течната към сухата смес и бъркайте, а след като вече стане невъзможно - започнете да месите тестото с ръце.
Увийте готовото тесто в стреч фолио и го оставете да втасва на топло за около час.
Набрашнете леко плота и сложете върху него тестото. Без никакво премесване разточете тестото на кора, която е с дебелина около 1 см.
С помощта на чаша или ринг си изрежете кръгли питки. Оставете ги да втасат 30-тина минути.
Включете котлона на умерен степен и налейте повечко олио в тигана. Намалете на слаб огън и пържете мекичките до хубав загар и от двете страни.
Сервирайте мекиците топли в компания на сладко, сирене, пудра захар или каквото ви харесва.
Дундестите мекици за закуска са готови.