Начин на приготвяне
В купа пресейте брашното и добавете солта, разбъркайте и оформете кладенче. В него натрошете маята и налейте топлото прясно мляко. Изчакайте да се активира (шупне) и добавете киселото мляко и разбитото яйце, замесете меко и нелепящо се по пръстите тесто.
Покрийте готовото тесто за мекици и оставете на топло да втаса за 30 минути. Върху обилно набрашнен плот, разточете втасалото тесто на правоъгълна кора с дебелина от 1 до 2 см, нарежете на правоъгълни или квадратни парчета, а в средата на всяко парче направете прорез с ножа.
Оставете така, докато се загрее добре олиото на умерен огън и пържете мекиците.
Сервирайте топли със сирене, сладко или мед като традиционна закуска!