Ezine.bg»Рецепти»Закуски и печива»Кренвиршки»Пухкави кренвиршки със заквасена сметана

Пухкави кренвиршки със заквасена сметана

Росица ПетроваРосица Петрова
Експерт
3732k5k1
Пухкави кренвиршки със заквасена сметана5 / 5
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
25 мин.
Общо
65 мин.
Порции
8
"Пропуснете вечерята днес, за да имате повече място за тези пухкави кренвиршки"

Необходими продукти

  • брашно - 700 г
  • яйца - 1+1 белтък
  • мая - 1/2 кубче прясна или 7 г суха
  • захар - 1 с.л.
  • сол - 1 с.л.
  • заквасена сметана - 200 г
  • вода - 200 мл
  • олио - 50 мл
  • плънка
  • сирене
  • кашкавал
  • кренвирши
  • за намазване
  • жълтъци - 1 бр.
  • вода - 1 с.л.
  • чубрица - за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Пресейте брашното и прибавете към него солта. Разбъркайте и оформете кладенче.

Затоплете леко водата и разтворете в нея маята и захарта. Покрийте съда с кърпа и оставете за 10-15 минути, докато маята се активира.

Разбийте едно яйце и един белтък. Прибавете заквасената сметана и олиото. Разбъркайте добре всичко.

Прибавете ги към брашното, заедно със сместа с маята.

Замесете меко тесто, което намажете с малко олио и поставете в купа, покрито с фолио.

Оставете тестото да втаса до удвояване на обема - за около един час.

След това разделете тестото на 16 равни части.

Оформете кренвиршките според предпочитанията ви и сложете плънка по желание.

Подредете ги в тави, покрити с хартия за печене.

Оставете повторно да втасат за още 20 минути.

След това ги намажете с жълтък, смесен с малко вода.

Поръсете с чубрица и сложете да се пекат в загрята фурна на 180 градуса за 20-25 минути, до хубав златист загар.

Пухкавите кренвиршки със заквасена сметана са готови.

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка: