Начин на приготвяне
Пресейте брашното и прибавете към него солта. Разбъркайте и оформете кладенче.
Затоплете леко водата и разтворете в нея маята и захарта. Покрийте съда с кърпа и оставете за 10-15 минути, докато маята се активира.
Разбийте едно яйце и един белтък. Прибавете заквасената сметана и олиото. Разбъркайте добре всичко.
Прибавете ги към брашното, заедно със сместа с маята.
Замесете меко тесто, което намажете с малко олио и поставете в купа, покрито с фолио.
Оставете тестото да втаса до удвояване на обема - за около един час.
След това разделете тестото на 16 равни части.
Оформете кренвиршките според предпочитанията ви и сложете плънка по желание.
Подредете ги в тави, покрити с хартия за печене.
Оставете повторно да втасат за още 20 минути.
След това ги намажете с жълтък, смесен с малко вода.
Поръсете с чубрица и сложете да се пекат в загрята фурна на 180 градуса за 20-25 минути, до хубав златист загар.
Пухкавите кренвиршки със заквасена сметана са готови.