Начин на приготвяне
Първо разтворете маята в леко затопленото мляко, разбъркайте.
Пресейте в купа брашното, направете кладенче в средата и сипете разбитото със захарта яйце, заквасената сметана (на стайна температура) и ванилията. Добавете млякото с маята и замесете гладко тесто в миксер или кухненски робот.
Ако е необходимо, добавете още малко брашно, а маслото прибавяйте малко по малко до цялостно усвояване. Покрийте купата с кърпа и оставете тестото да втаса за час. Междувременно си пригответе крема според указанията на пакета нишесте.
Аз разтварям съдържанието му в 100 мл вода, като захарта с млякото кипне на котлона. Махам от огъня и наливам на струйка нишестето, след което връщам на умерен котлон и бъркам 4-5 минути - до сгъстяване.
Разточете втасалото тесто върху набрашнен плот до получаване на правоъгълна кора, която е с дебелина около 4 см. Намажете с изстиналия ванилов крем и навийте на руло. Издърпайте краищата, за да се издължи още рулото.
С много остър нож нарежете на шайбички и ги наредете в две тави с хартия за печене (оставяйте разстояние между тях). Оставете кифличките да втасат за час. Намажете ги с разбит белтък.
Някои от тях намажете с орехи, други с цветни фигури и захарни перли, трети - с филирани бадеми. Печете в загрята на 180 градуса фурна около 20 минути.
Ваниловите кремки-кошнички са готови.