Начин на приготвяне
Подходящ хляб за диабетиците е пълнозърнестият и царевичният хляб, тъй като тестените изделия от тези брашна са с нисък гликемичен индекс.
Съществуват и други брашна, които са подходящи, като например това от елда, но в случая ви предлагам диетичен хляб за диабетици от пълнозърнести брашна от спелта, лимец, ръж и пшеница с допълнителна добавка от царевично брашно.
Замесването на този хляб не се различава от всеки друг нормален. Маята се разтваря във водата, сипват се брашната и солта (ако диетата ви го позволява, може да се добави и малко повече сол, за да е по-вкусен хлябът) и зехтина.
Омесва се гладко тесто и се слага в правоъгълна форма. Поръсва се с брашно и се правят няколко разреза напречно с остър нож (2-3 мм. дълбочина)
Пълнозърнестият хляб се оставя да втаса до удвояване на обема му около час-час и половина, в зависимост от топлината в помещението.
Задължително се завива с кърпа или стреч фолио.
Пече се в загрята на 200 градуса фурна 10 минути, а след това температурата се намаля на 180°C за още около 25 минути.
Хлебчето е готово, когато при почукване по коричката издава звук на кухо.
Охлажда се върху решетка и се нарязва хлябът за диабетици.
Добър апетит!