ezine.bg»Рецепти»Ястия с Месо»Телешко месо»Пържоли»Пържоли с доматен сос и гъби

Пържоли с доматен сос и гъби

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Новак
8042k15k663
Пържоли с доматен сос и гъби
Снимка: Yordanka Kovacheva
1 / 6
17/02/2021
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
45 мин.
Общо
65 мин.
Порции
2
"Какво ще кажете за вечеря с хубаво вино и още по-хубаво телешко с доматен сос?"

Необходими Продукти

  • телешки пържоли - 2 бр. стек без кост (към 400 г всяка)
  • мащерка - 4 клонки, прясна или сушена
  • доматено пюре - 500 г или пресни смлени домати
  • печурки - 220 г
  • чесън - 3 - 4 скилидки
  • зехтин - около 6 с.л.
  • червено вино - 100 мл
  • черен пипер - на вкус
  • сол - на вкус
* мерки и количества

Начин на приготвяне

1. Сложете телешките стекове в купа, широка колкото тях самите. Натрийте с черен пипер и листенца от две клонки мащерка. Намажете обилно със смес от половината вино и малко зехтин и завийте със стреч фолио. Приберете пържолите в хладилник за няколко часа, най-добре една нощ.

2. Извадете месото на стайна температура, за да се отпусне, и се заемете със соса от домати и гъби.

3. Накълцайте на тънки филийки скилидките чесън и ги сложете в леко загряния останал зехтин - огънят трябва да е слаб, за да не изгорят веднага, а постепенно да си пуснат аромата и омекнат.

4. Почистете гъбите и ги нарежете. Сложете ги заедно с малката бучка масло в съда при чесъна и зехтина и гответе 3-4 минути. Налейте виното и бъркайте 2 минути, за да се изпари алкохолът.

5. Сипете доматите, сол, захар, останалата мащерка и черен пипер. Ако доматеното пюре е гъсто, налейте и малко вода и варете соса на бавен огън 20 минути.

Ако се сгъстява, отново сипвайте водичка.

Когато е готов, излейте в тавичка и включете фурната да загрява до 200 градуса.

6. Извадете пържолите от маринатата и ги отцедете добре. Запечатайте ги за 2 минути от всяка страна в загрят на силен огън тиган, намазнен с малко зехтин.

Прехвърлете ги в тавата при соса, посолете с едра люспеста сол и пъхнете в загрята фурна, за да се допекат до желаната степен. Ако ги предпочитате розови отвътре, печете не повече от 15 минути. При по-тънки телешки пържоли дори по-малко време.

За по-добре изпечени увеличавайте времето, но имайте предвид, че много препеченото телешко може да стане твърдо и жилаво. Това разбира се много зависи и от качеството на месото и породата животно, от която е.

7. Сервирайте пържолите с доматен сос и гъби топло с чаша хубаво червено вино.

Добър апетит!

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: