Начин на приготвяне
1. Сложете телешките стекове в купа, широка колкото тях самите. Натрийте с черен пипер и листенца от две клонки мащерка. Намажете обилно със смес от половината вино и малко зехтин и завийте със стреч фолио. Приберете пържолите в хладилник за няколко часа, най-добре една нощ.
2. Извадете месото на стайна температура, за да се отпусне, и се заемете със соса от домати и гъби.
3. Накълцайте на тънки филийки скилидките чесън и ги сложете в леко загряния останал зехтин - огънят трябва да е слаб, за да не изгорят веднага, а постепенно да си пуснат аромата и омекнат.
4. Почистете гъбите и ги нарежете. Сложете ги заедно с малката бучка масло в съда при чесъна и зехтина и гответе 3-4 минути. Налейте виното и бъркайте 2 минути, за да се изпари алкохолът.
5. Сипете доматите, сол, захар, останалата мащерка и черен пипер. Ако доматеното пюре е гъсто, налейте и малко вода и варете соса на бавен огън 20 минути.
Ако се сгъстява, отново сипвайте водичка.
Когато е готов, излейте в тавичка и включете фурната да загрява до 200 градуса.
6. Извадете пържолите от маринатата и ги отцедете добре. Запечатайте ги за 2 минути от всяка страна в загрят на силен огън тиган, намазнен с малко зехтин.
Прехвърлете ги в тавата при соса, посолете с едра люспеста сол и пъхнете в загрята фурна, за да се допекат до желаната степен. Ако ги предпочитате розови отвътре, печете не повече от 15 минути. При по-тънки телешки пържоли дори по-малко време.
За по-добре изпечени увеличавайте времето, но имайте предвид, че много препеченото телешко може да стане твърдо и жилаво. Това разбира се много зависи и от качеството на месото и породата животно, от която е.
7. Сервирайте пържолите с доматен сос и гъби топло с чаша хубаво червено вино.
Добър апетит!