Овчарски тутманик

Росица ПетроваРосица Петрова
Копирайтър
1998903k74
Овчарски тутманик
Снимка: Росица Петрова
1 / 4
23/01/2021
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне20 мин.
Готвене40 мин.
Общо60 мин.
Порции6
"Всички ще искат големи парчета от този овчарски тутманик, затова побързайте да си отчупите най-много"

Необходими Продукти

* мерки и количества

Начин на приготвяне

В купа сложете около 300 грама от брашното, което предварително трябва да е пресято.

Към киселото мляко прибавете содата и разбъркайте, докато шупне.

Разбийте две яйца и един белтък. Жълтъка на третото яйце заделете за намазване на тутманика.

Прибавете към брашното киселото мляко със содата, олиото, яйцата и солта. Разбъркайте с лъжица. Добавете и натрошеното сирене.

Смесете останалото брашно (около 50 г) с половин чаена лъжичка бакпулвер. Поръсете ги върху работния плот и доомесете тестото.

Застелете тава с диаметър 24-26 см с хартия за печене. Поставете тестото и с ръце го разстелете, докато заеме формата на тавата.

С остър нож го нарежете на шест триъгълника. Оставете тестото да почине 20 минути.

През това време загрейте фурната.

Смесете заделения жълтък с една чаена лъжичка кисело мляко и с тази смес намажете пухкава баница.

Поръсете със сусам и сложете да се пече на 180 градуса за около 40 минути, докато добие приятен загар.

Поднесете овчарския тутманик топъл с чаша айран.

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка: