Телешки джолан в кален съд

Ivi  VaccaIvi Vacca
Новак
48
161
948
5
15/01/2021
Приготвяне40 мин.
Готвене80 мин.
Общо120 мин.
Порции4
Сготви+1 точка
6 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо136
  • Преглеждания за месеца39
  • Преглеждания за седмицата5
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена6

Необходими Съставки

* мерки и количества

Продуктите, които подбрахме за теб

Начин на приготвяне

Предлагам ви една прекрасна рецепта от Италианската кухня, която се приготвя за коледните празници. Приятно готвене!

Приготвянето на печения телешки джолан в кален съд (гювеч) не е много сложно.

Единствената предпазна мярка, която трябва да се спазва, е предварително мариноване на месото, което ще го направи много по-крехко, като същевременно задържи течностите вътре и по този начин ще се избегне изсъхване по време на готвене във фурната.

Извадете телешкия джолан от опаковката, измийте го под студена течаща вода, подсушете и го поставете върху работната повърхност.

Поръсете го със сол и разнесете с ръце, за да покриете цялата повърхност. Поставете го в достатъчно голям съд, който да го побере (и който не трябва да е направен от метал или лека пластмаса).

Направете прорези на няколко места в месото и пъхнете скилидките чесън с листенца розмарин. След това добавете виното и зехтина.

Завъртете телешкия джолан, така че да е напълно мокър. Покрийте съда с лист прозрачно фолио, поставете го в хладилника и го оставете да се маринова за 4-6 часа, като редовно го обръщате.

След мариноването вземете съда от хладилника и прехвърлете съдържанието му в обикновена тенджера или тенджера за печене.

Запържете го в тиган с масло. Добавете едро нарязаните моркови и целина да се карамелизират леко в маслото.

Деглазирайте с коняка, намалете котлона, добавете ароматите, които харесвате, аз избрах клонче розмарин.

Налейте бялото вино и веднага сложете във фурната на 200 градуса без вентилатор. Гответе сочния джолан за около 80 минути. След първите 20 минути намокрете повърхността с течността за готвене и я обърнете.

Проверете готовността и извадете печеното телешко джоланче от фурната. Ще забележите, че месото се е свило, оставяйки костта непокрита.

Сервирайте печения телешки джолан върху чиния за сервиране и го полейте със соковете от готвенето. Поднесете на масата, придружен с нежно картофено пюре.

Рейтинг

5 3
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Бъди първият, който ще напише коментар