Начин на приготвяне
Предлагам ви лесна и свежа зеленчукова супичка за сгряване на душата и тялото.
За да я приготвите си подгответе предварително всички продукти:
Копривата измийте и попарете във вряла вода за 4-5 минути, след това отцедете и накълцайте. Част от водата запазете за добавка към бульона.
Батата обелете и нарежете на малки кубчета, а целината, лука и чесъна скълцайте на много ситно или смелете в блендер.
Гъбите почистете и нарежете.
Запържете в олиото първо лук, целина и чесън, а след това сложете и кубчетата батат.
Бъркайте 4 минутки на умерен огън и след това сложете маслото и гъбите.
И тях запържете за кратко и налейте около 1.5 л. горещ бульон от разтворено във водата кубче заедно с малко от копривената вода. Ако ползвате домашен бульон, още по- добре.
Добавете сол на вкус, като имате предвид и че самият бульон е подсолен.
Варете до полуомекване на батата - 20 минути, след това сложете попарената коприва с магданоза, накълцан на ситно и ориза - измит от нишестето.
Гответе до готовност ал денте на ориза, тъй като при престояване в бульона ще продължава да поема течност и омеква.
Оставете супата за няколко минутки да изстине - не повече от 10, и тогава я застройте с разбитите жълтъци, киселото мляко, сол и пипер.
Поднесете гореща вкусната супа от коприва и гъби.
Добър апетит!