Начин на приготвяне
1. Маята и захарта се разтварят в прясното мляко и се завиват с кърпа за 10 минути.
2. Брашното се пресява и в средата се оформя кладенче. В него се сипва солта с киселото мляко, белтъка на яйцето (40-45 г. белтък), олиото и шупналата мая.
3. Омесва се гладко и еластично тесто върху набрашнен плот. Прибира се в намазнена купа, покрива се със прозрачно домакинско фолио и се оставя за 1 час в топло помещение.
4. Втасалото тесто се разделя на части - 1 малка и една голяма топка. Останалата най- голяма част се разделя на още 3 равни по тежест и големина парчета. Намасляват се с маслото, за да не засъхват, докато трае оформянето на домашната питка.
5. Трите еднакви топки тесто се разточват на тънки кори с диаметъра на тавичката (28-30 см). Всяка се маже обилно с меко масло.
6. Трипластната кора се полага в намазнената тава и се прави прорез на кръст от центъра, без да се стига до края. Всеки от получените триъгълници се реже по същия начин на още 2 триъгълника, така че да станат общо 12. Върха на всеки се изтегля и подвива под основата, като се изважда отдолу и завива. С шишче се притиска през средата, за да се образува гънка.
7. Другата голяма точка тесто се разделя също на три равни части и се разточва по същия начин. Този път обаче разрезите стигат до края. Триъгълниците се прегъват я в тънката част отново се притискат с шишчето.
Подреждат се до другите оформени лъчи в тавата, като в центъра остава дупка. В нея се поставя и последната, най- малка топка тесто.
8. Питката Слънце се оставя да втаса докато увеличи обема си почти тройно.
Намазва се с разбит с малко вода и олио жълтък и по желание красивата питка се поръсва със семена.
9. Пече се в загрята на 180 градуса фурна за 40 минути или до хубав златист загар на питката със семена. Ако много бързо почервенее, но имате съмнения, че не е доопечена, се поставя отгоре пласт алуминиево фолио.
10. Готовата домашна питка Слънце се завива с кърпа за 5-10 минути докато е топла, след това може да се поднесе на момента или да се изчака да изстине върху решетка.
Добър апетит!