Лесно пиле в бял сос

Сия РибагинаСия Рибагина
Новак
661542k
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
5 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
65 мин.
Порции
4

Необходими продукти

  • пилешко месо - 1 килограм
  • пилешки бульон - 300 мл
  • бяло вино - 200 мл
  • майонеза - 200 г
  • лук - 3 глави
  • магданоз - няколко стръка
  • чесън - 1 скилидка
  • черен пипер
  • сол - на вкус
  • мащерка - 1 щипка
  • масло - 1 с.л.
  • олио - 1 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Първо почистете и измийте пилешкото. Ако пък решите да използвате цяло пиле, нарежете го на парчета. Аз използвах бутчета.

Подсушете месото с домакинска хартия. Загрейте в дълбока тенджерка маслото и олиото. Запържете пилешкото до златисто от всички страни.

Обелете и нарежете лука на полумесеци, добавете към позапърженото месо. Разбърквайте и гответе до омекването на лука. Намалете огъня на средна температура и налейте бульона.

Сложете капака на тенджерата и задушавайте 20-тина минути.

Хубаво е да използвате качествено бяло вино, вкусът си заслужава. Смесете майонезата с бялото вино до получаването на хомогенна смес.

Отворете капака на тенджерата и изсипете майонезената смес, разбъркайте и добавете наситнена скилидка чесън, сол, черен пипер и щипка мащерка. Гответе на умерена температура още 15-тина минути.

Сосът ще бъде по-воднист в началото, но при периодичното разбъркване водата ще се изпари и сместа ще се сгъсти. Изключете котлона и поръсете задушеното пиле с магданоз.

Лесното пиле в бял сос е готово.

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: