Начин на приготвяне
Първо почистете и измийте пилешкото. Ако пък решите да използвате цяло пиле, нарежете го на парчета. Аз използвах бутчета.
Подсушете месото с домакинска хартия. Загрейте в дълбока тенджерка маслото и олиото. Запържете пилешкото до златисто от всички страни.
Обелете и нарежете лука на полумесеци, добавете към позапърженото месо. Разбърквайте и гответе до омекването на лука. Намалете огъня на средна температура и налейте бульона.
Сложете капака на тенджерата и задушавайте 20-тина минути.
Хубаво е да използвате качествено бяло вино, вкусът си заслужава. Смесете майонезата с бялото вино до получаването на хомогенна смес.
Отворете капака на тенджерата и изсипете майонезената смес, разбъркайте и добавете наситнена скилидка чесън, сол, черен пипер и щипка мащерка. Гответе на умерена температура още 15-тина минути.
Сосът ще бъде по-воднист в началото, но при периодичното разбъркване водата ще се изпари и сместа ще се сгъсти. Изключете котлона и поръсете задушеното пиле с магданоз.
Лесното пиле в бял сос е готово.