Начин на приготвяне
Извадете продуктите на стайна температура. Брашното пресейте в тавичка. Добавете към него сухата мая и щипка сол. Разбийте яйцата в подходяща купа.
Сипете към тях захарта и пак разбийте добре. Направете кладенче в средата на брашното и в него сипете яйчената смес. Настържете вътре кората на 1 портокал и сипете пресения портокалов сок. Прибавете ванилията и леко затопленото прясно мляко.
Започнете да разбърквате с ръка. Смесете омекналото масло с олиото и го прибавяйте на части докато месите тестото. Замесете хубаво и меко тесто.
Намазнете голяма купа и сложете вътре тестото. Оставете на топло да втаса до удвояване на обема.
Намазнете плота с малко олио и премесете втасалото тесто. Разделете го на 4 части, като от всяка една оформете топка. Разточете топките поотделно и нарежете всяка на 12 триъгълника.
Отворете кутиите локум. От две големи локумчета оформете три равни по големина части. Направете ги като разтегнати фитили. В основата на всеки триъгълник сложете по 2/3 от разтегнато локумче.
Навийте кифличките и подвийте краищата им навътре, за да се получат нещо като виенски кифлички. Така процедирайте до изчерпване на продуктите. Оставете първата тава кифлички на втаса, докато си приготвяте другите - излизат 3 тави.
Разбийте жълтъка с прясното мляко и намажете отгоре. Поръсете с кристална захар и печете в загрята на 180 градуса фурна до готовност.
Козуначените кифлички с локум и суха мая са страхотни!