ezine.bg»Рецепти»Хляб и питки»Погачи»Майсторска Питка Слънце

Майсторска Питка Слънце

Ваня ГеоргиеваВаня Георгиева
Новак
49
125
4k
11
Майсторска Питка Слънце
Снимка: Ваня Георгиева
1 / 3
28/07/2021
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне60 мин.
Готвене35 мин.
Общо95 мин.
Порции16
"Тази Майсторска Питка Слънце е подходяща най-специалните поводи и семейни празници"

Необходими Продукти

* мерки и количества

Начин на приготвяне

Сложете маята и захарта в малка купичка и ги разбъркайте добре, така че да се разтопи захарта. Сипете малко затоплено прясно мляко към тях и малко пресято брашно. Покрийте съда с чиния и оставете маята настрана, за да се активира.

Разбийте яйцата в друг съд - заделете единия жълтък за намазването на вкусната погача. Добавете няколко лъжици от киселото мляко, олиото и прясното мляко. Пресейте част от брашното и добавете солта, направете кладенче и сипете вътре активираната мая и млечната смес. Разбъркайте всички съставки с голяма лъжица. Добавяйте постепенно малко по малко още брашно.

Омесете тесто, сложете го в купа, намажете го с олио и го го покрийте с кърпа, за да втаса. Разделете го след това на няколко части - една по-голяма и две по-малки.

Сложете по-голямата в тава върху хартия за печене. Разточете другите две части на обли кори и ги сложете една върху друга. Едната намажете с олио. Разрежете ги на триъгълници, цепнете ги откъм острия връх и ги промушете отдолу нагоре.

Подредете ги върху голямата топка - острите връхчета трябва да бъдат в центъра на питката. Стиснете широките части на листата с пръсти, за да се получи обла част и ги притиснете.

Оставете готовата питка да втаса. Намажете я след това с отделения жълтък, малко прясно мляко и олио. Поръсете я по желание с тиквено семе и сусам и я сложете в предварително загрята на 160 °C фурна до готовност.

Извадете топлата домашна питка и я намажете с масло.

Тази Майсторска Питка Слънце е подходяща най-специалните поводи и семейни празници.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка: