Начин на приготвяне
Сложете маята и захарта в малка купичка и ги разбъркайте добре, така че да се разтопи захарта. Сипете малко затоплено прясно мляко към тях и малко пресято брашно. Покрийте съда с чиния и оставете маята настрана, за да се активира.
Разбийте яйцата в друг съд - заделете единия жълтък за намазването на вкусната погача. Добавете няколко лъжици от киселото мляко, олиото и прясното мляко. Пресейте част от брашното и добавете солта, направете кладенче и сипете вътре активираната мая и млечната смес. Разбъркайте всички съставки с голяма лъжица. Добавяйте постепенно малко по малко още брашно.
Омесете тесто, сложете го в купа, намажете го с олио и го го покрийте с кърпа, за да втаса. Разделете го след това на няколко части - една по-голяма и две по-малки.
Сложете по-голямата в тава върху хартия за печене. Разточете другите две части на обли кори и ги сложете една върху друга. Едната намажете с олио. Разрежете ги на триъгълници, цепнете ги откъм острия връх и ги промушете отдолу нагоре.
Подредете ги върху голямата топка - острите връхчета трябва да бъдат в центъра на питката. Стиснете широките части на листата с пръсти, за да се получи обла част и ги притиснете.
Оставете готовата питка да втаса. Намажете я след това с отделения жълтък, малко прясно мляко и олио. Поръсете я по желание с тиквено семе и сусам и я сложете в предварително загрята на 160 °C фурна до готовност.
Извадете топлата домашна питка и я намажете с масло.
Тази Майсторска Питка Слънце е подходяща най-специалните поводи и семейни празници.