Начин на приготвяне
Подгответе си 2 броя кръгли форми за печене, които са с диаметър 20-24 см. Сложете във всяка една хартия за печене. Фурната загрейте на 180 градуса.
Започнете да приготвяте блатовете за тортата. Разбийте маслото със захарта до побеляване на сместа. Едно по едно добавяйте яйцата и разбивайте до хубав пухкав крем. Добавете оцета, лимоновия сок, содата, малините (на пюре), ваниловата захарта и млякото.
Постепенно пресейте към сместа брашното заедно с какаото и бакпулвера. Разбийте до получаване на хомогенна смес. Ако искате тортата да има хубав червен цвят, добавете към сместа червена сладкарска боя.
Интересен факт е, че тортата е наречена Червено кадифе заради реакцията, която се получава при смесването на какаото и содата. С времето започва да се добавя и боя за още по-ефектен външен вид.
Сипете сместа за блатовете в двете приготвени форми (разпределете равномерно) и печете в загрятата фурна. Необходими са 30-тина минути. След като извадите блатовете от фурната, ги оставете да се охладят върху решетка.
В случай, че сте ползвали форма с по-малкия диаметър - 20 см, блатовете може да бъдат по-дебели. Най-добре е да ги нарежете на 4 и така ще получите по-висока торта.
Следва приготвянето на крема. Разбийте добре крема сиренето заедно с пудрата захар. В друг съд разбийте сметаната и ванилията до получаване на пухкав бял сняг. Добавете разбитата сметана към крема сиренето.
Бъркайте внимателно с плавни движения, като описвате леки кръгове. Приберете сметановия крем в хладилник, за да се охлади.
С помощта на вилица надупчете единия блат. Загрейте малиновия ликьор заедно с прясното мляко и сиропирайте блата. Оставете го да е охлади.
Следва сглобяването на тортата. Намажете обилно със сметановия крем сиропирания блат. Отгоре сложете другия блат и също го напоете с мяко и ликьор. Ако пък имате 4 блата, процедирайте по същия начин - редувайте блат с крем.
С крема, който ви остане накрая, намажете обилно тортичката. Украсете с пресни малини за още по-голям ефект.
Тортата Червено Кадифе с Малини е чудна!