Начин на приготвяне
1. Накълцайте на ситно лука и го сложете при каймата в удобна за вас купа. Чукнете яйцето и овкусете с подправките.
Омесете хубаво и оставете сместа за кюфтенцата да престои няколко часа, поне 2.
2. През това време си направете соса, с който ще сервирате.Той е много лесен.
Обелете и смелете доматите с чесъна. Сложете ги в сгорещената мазнина, подправете със солта и захарта и гответе на бавен огън 40 минути. Става по- бързо, ако огънят е по-силен, но лично на мен ми е по- вкусен доматеният сос, сготвен бавно.
3. Сварете си и пъдпъдъчите яйца. Сложете ги в студена вода с малко сол и варете 3-4 минути до 5 на умерен огън (при много силен огън могат да се пукнат) Охладете ги под студена течаща вода и обелете. При беленето имайте предвид, че ципата под черупката на пъдпъдъчите яйчица е по- дебела отколкото при кокошите.
4. Взимайте порцийки от овкусената кайма и сплесквайте. В средата поставяйте по едно варено яйчице и затваряйте добре, оформяйки топче - кюфте. По желание може да оваляте кюфтенцата в брашно, за да поеме влагата и да не поема от мазнината.
5. Изпържете в загрято на умерен огън олио до златист загар и изваждайте готовите кюфтенца върху кухнеска хартия.
6. Поднесете с доматения сос като слагате по лъжичка от него и отгоре кюфтенце.
Украсете пълнените кюфтенца с пъдпъдъчи яйца с клонка мащерка и поднесете.
Добър апетит!