Начин на приготвяне
1. За да приготвите нежния лимонов кекс, най-напред започнете с разбиване на белтъците на сняг, добавяйки към тях щипка сол.
Трябва да не се отделят от купата, щом я обърнете надолу. На части сипете пудрата захар, като не спирате да разбивате.
2. В друг съд смесете олиото, прясното мляко, маскарпонето, кристалната захар и ванилията, както и по-голямо количество от сока от лимон, заедно с настъргана част от кората му. Разбийте на високи обороти с миксера.
3. Прибавете към сместа, малко по малко, брашното, пресявайки бакпулвера с него. Ще се получи гъста смес, не се изненадвайте.
4. Започнете да сипвате белтъците към сместа внимателно, за да останат пухкави. Използвайте дървена шпатула или лъжица.
5. Пригответе малка форма за кекс, която предварително сте намазнили и набрашнили. Преценете размера ѝ според получената смес за лимоновия сладкиш. Предвидете факта, че ще бухте.
6. Изсипете сместа и печете за половин час на 180 градуса или до готовност. Не отваряйте фурната, поне през 25 мин. Щом е готов и изстинал, го извадете от формата.
7. Смесете и разбъркайте добре останалия лимонов сок и пудрата захар до получаване на каша. Ако желаете, може да добавите и жълта сладкарска боя.
8. Залейте пухкавия кекс с кашата и посипете с лимонови стърготини. Ще се получи много нежен и свеж цвят.
Да ви е сладко! Бухналият лимонов кекс е невероятен!