Ezine.bg»Рецепти»Зеленчукови ястия»Гювечета»Диетични вегетариански гювечета

Диетични вегетариански гювечета

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Новак
8822k17k
Диетични вегетариански гювечета
Снимка: Yordanka Kovacheva
3 / 9
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
18 мин.
Готвене
90 мин.
Общо
108 мин.
Порции
2

Необходими продукти

  • За 2 гювечета
  • лук - 1/2 глава, червен или 2 бр. шалот
  • картофи - 2 бр.
  • моркови - 4 бр. средни
  • батати - 1 бр.
  • целина - 1 стрък, селъри
  • чесън - 4 скилидки
  • червени чушки - 1 бр.
  • зелени чушки - 1 бр.
  • карфиол - 5 по - големи розички
  • аспержи - 4 бр. зелени
  • зехтин - 8 с.л.
  • магданоз - 5 стръка, листата
  • доматено пюре - 6 с.л. (да не е пържено)
  • сол - на вкус
  • черен пипер - на вкус
  • мащерка - 2 клонки, прясна
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Винаги съм обичала гювечетата, защото се приготвят лесно, винаги стават вкусни, а техниката на готвене чрез задушаване в глинените съдове е една от най-здравословните и диетични.

За тези зеленчукови гювечета съм подбрала продукти, които обичам и не натоварват организма ми, но ако ако не обичате някои от тях, може да замените с друг любим зеленчук. Ако диетата ви го позволява, винаги можете да си добавите и сирене тофу или веган пармезан и т.н.

Тъй като са постни и не мазни, за предпочитане е разнообразието от зеленчуци да е голямо, за да станат истински вкусни гювечетата.

Понеже всичко се готви едновременно, тук тайната е продуктите да са нарязани с подходящата големина, за да няма такива, които да останат по- твърди.

След като почистите, нарежете картофите на кубчета като за мусака, батата също направете на кубчета, но по-малки. Целината, чушките, лука- нарежете на ситно. Моркова - на тънки кръгчета или половинки. Розичките карфиол срежете на 3-4, а обелените скилидки чесън оставете цели.

Аспержите почистете, ако са от по-дебелите, а ако са от тънките, само измийте и скършете в основата по-жилавата част. Нарежете и тях на парченца.

На дъното на гювечетата сложете по две лъжици зехтин и редете всички зеленчуци. Посипете с накълцан магданоз, доматения сос, още зехтин, сол, черен пипер. Налейте по 1/2 ч.ч. вода във всяко и хубаво разбъркайте. Отгоре поставете по една клонка ароматна мащерка и захлупете с капачетата.

Пъхнете в студена фурна и включете на 160 градуса.

Печете 1 час и 20-30 минути, като по желание може да увеличите впоследствие фурната, за да съкратите това време.

Поднесете тези диетични вегетариански гювечета топли.

Добър апетит!

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: